Boeg- en hekschroeven

U kent het wel: manoeuvreren op een klein wateroppervlak, of het gevoel hebben geen volledige controle over de boot te hebben bij het aanmeren en wegvaren. Met een boeg- en/of hekschroef kiest u bewust voor comfort, voor moeiteloos aanmeren en gewoon ‘solo’ uitvaren, in de wetenschap dat u dat voortaan met gemak alleen afkunt, dankzij de hulp van boeg- en/of hekschroef.

Scheepswerf Achterbos Th.Kok B.V. is dealer van Sidepower boegschroeven en installateur van Vetus en Max-Power boeg- en hekschroeven. Daarnaast zijn we dealer van Jet Thrusters van Holland Marine Parts. Ook kunt u bij ons terecht voor inbouw van andere merken.

Inbouwen

Montage van een boegschroef is snel en eenvoudig te realiseren en geeft maar een beperkt ruimteverlies in de boeg van uw schip. De boegschroef wordt in een stalen of polyester pijp (straalbuis) geplaatst, die in het schip wordt gelast c.q. gelamineerd. U kunt meerdere bedieningspanelen koppelen, zodat de boegschroef op meerdere plaatsen kan worden bediend. Ook leverbaar met afstandsbediening en zelfs proportioneel, waarmee u precies de juiste hoeveelheid vermogen geeft om nauwkeurig te manoeuvreren.

Dankzij de toepassing van boeg- of hekschroeven wordt het veel makkelijker om te manoeuvreren met schepen, van groot tot klein. Vandaar dat deze schroeven in de afgelopen jaren steeds vaker worden toegepast.

Indien er geen ruimte is om een boegschroef in te bouwen, dan kan een jetthruster uitkomst bieden.

Vetus BOW PRO

Nieuwste ontwikkeling is de Vetus Bow Pro. Deze nieuwste vinding op het gebied van manoeuvreerhulpmiddelen is de eerste boegschroef met een koolborstel loze elektromotor op 12 ,24 en 48 volt. De Bow Pro is een proportionele boegschroef die stiller is dan een normale boegschroef.

Vetus RIMDRIVE

Nog een stillere optie is de Vetus Rimdrive is een geluidsarm alternatief voor de boeg- en hekschroef. Dat de Vetus Rimdrive een stuk stiller is dan de conventionele boegschroef, heeft volgens Vetus twee redenen. Ten eerste ontbreken in dit systeem luidruchtige tandwielen, aangezien de propeller als het draaiende gedeelte van de elektrische motor fungeert. Het vaste deel van de motor is in de boegschroeftunnel geplaatst. Ten tweede is er een ring rond de propeller geplaatst, die cavitatie voorkomt. Daarbij maakt dit ontwerp de Vetus Rimdrive een stuk compacter dan de conventionele boegschroef. Doordat de elektrische motor in de tunnelbuis wordt geïnstalleerd, hoeft er nauwelijks kostbare ruimte in de boot te worden benut. De Vetus Rimdrive wordt standaard voorzien van proportionele bediening en kan vrijwel ongelimiteerd worden gebruikt, mits de accucapaciteit het toelaat. Leverbaar in 125 en 160 kgf, aan te sluiten op een voeding van 48V.

Jet Thruster

Een Jet Thruster is een uniek systeem dat manoeuvreren van schepen mogelijk maakt door middel van waterdruk. De werking is gebaseerd op het aanzuigen van buitenwater, dat vervolgens wordt uitgestuwd door nozzles in de boeg en/of de hekzijde. Doordat het systeem geen gebruik maakt van een schroef, blijft het hinderlijke geluid achterwege. Een tunnelbuis is voor een Jet Thruster niet nodig en de uitstroomopeningen zijn met een diameter van 60 mm. zeer beperkt. Daardoor kan de Jet Thruster ook worden toegepast in schepen waarbij de plaatsing van een boeg- of hekschroef onmogelijk is. Jet Thrusters zijn geschikt voor schepen met lage diepgang vanaf 7 cm. Voor een boegschroef is al gauw minimaal 12 cm nodig.